22 Aralık 2024 Pazar

Dershanelerin Dönüşümü İçin Tarihler Belli Oldu

14 Mart itibariyle en az 3 yıldır dershane kurucusu olanlardan özel okul açmak için programa alınacakların başvuruları 2 Haziran’da başlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 14 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, özel okula dönüşecek dershane ve özel etüt merkezlerini dönüşümüne ilişkin yol haritasının belirlendiği ilk genelgeyi illere gönderdi. Genelgenin ardından, dönüşüm sürecine ilişkin alt mevzuatla ilgili de değişikliğe gidileceği bildirildi.

 

SÜREÇ NASIL YÜRÜYECEK, TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

 

Ortaöğretim özel okulu, özel okul ve diğer özel kurum türlerine dönüşmeyi hedefleyen dershanelerin, yol haritasının belirlendiği genelgede, dershane ve özel etüt merkezlerinin dönüşümü sürecinin nasıl yürütüleceği ve takvimin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgiler yer alıyor.

 

 

Genelgede, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan değişikliklerde, öğrenci etüt eğitim merkezlerinin dönüşümü, özel okula dönüşmek isteyen dershaneler için 25 yıla kadar irtifak hakkı tesisi ve 10 yıla kadar bina kiralama imkanı, dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan eğitim personelinden şartları taşıyanların Bakanlıkta istihdamı ve özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesi gibi hususların yer aldığı belirtildi.

 

DERSHANELERİNİ ÖZEL EĞİTİM KURUMUNA DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYENLER…

 

Genelgede bu kapsamda, dönüşüm öncelikleri ile sürece ilişkin olarak yapılacaklar sıralandı. Buna göre, 14 Mart 2014-1 Eylül 2015’te dershane veya öğrenci etüt eğitim merkezi kurucularından, kurumunu başka bir özel öğretim kurumuna dönüştürmek isteyenler, binalarını Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesindeki şartlara uygun hale getirmeleri ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 15. maddesindeki “Kurumların Dönüşümü” hükümlerine göre başvurmaları halinde, inceleme sonucu uygun görülenlere, “Kurum Açma İzni ile İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” verilecek.

 

DÖNÜŞÜME DAHİL OLMAK İSTEMEYENLER İÇİN SON TARİH

 

Yasanın yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014’te faal olan dershaneler ile 5580 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinden, dönüşüm programına dahil olmak istemeyenlerin faaliyetleri 1 Eylül 2015’te sona erecek.

 

DÖNÜŞÜM İÇİN BAŞVURULAR 2 HAZİRAN SONRASI

 

14 Mart 2014 itibariyle en az 3 yıldır dershane kurucusu olanlardan 4706 sayılı kanuna göre, irtifak hakkı tesisi veya bina kiralama talebinde bulunarak özel okul açmak için dönüşüm programına alınacaklar, 2 Haziran 2014-1 Eylül 2015 tarihlerinde Bakanlıkça belirlenecek dönemlerde başvuru yapacak.

 

Öğrenci etüt eğitim merkezleri ile 14 Mart 2014’te faal olan dershanelerin kurucuları mevcut binalarını, ortaöğretim özel okulları için Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi’nde belirlenecek şartlara uygun hale getirmeleri halinde gelecek eğitim öğretim yılından itibaren 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ortaöğretim özel okulu olarak faaliyette bulunabilecek. Bu tür faaliyette bulunmak isteyenler 2 Haziran 2014-1 Eylül 2015 tarihleri arasında Bakanlıkça belirlenecek dönemlerde başvuracak.

 

Yasanın yürürlüğe girdiği 14 Mart itibariyle en az 3 yıldır dershane kurucusu olanlar, mevcut binalarını ortaöğretim özel okulu yapmak için Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesinde belirlenecek şartlara uygun hale getirmeleri halinde 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar ortaöğretim özel okulu olarak faaliyette bulunabilecek. Budershane kurucularından, aynı zamanda arsa tahsisi veya bina kiralama talebinde bulunarak özel okul açmak için dönüşüm programına alınacaklar, 2 Haziran 2014-1 Eylül 2015 tarihlerinde Bakanlıkça belirlenecek dönemde başvuru yapabilecek.

 

14 Mart itibariyle faal olan dershaneler ile 5580 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin devir, nakil, kurucu temsilcisi değişikliği işlemlerinin yapılmasına 1 Eylül 2015’e kadar devam edilecek.

 

MEB’E ATANMAK İSTEYEN ÖĞRETMENLER İÇİN KILAVUZ MART 2015’TE

 

Dershaneler ile öğrenci etüt merkezlerinde kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı 14 Mart itibariyle eğitim personeli olarak çalışmakta olup, emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olanlardan, bu iş yerlerinde sigortalı olarak 1 Ocak 2014 itibarıyla en az 6 yıl çalışan ve memurluk şartları ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlar 1 Temmuz-1 Ağustos 2015’te başvurmaları halinde, KPSS şartı aranmaksızın, sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla öğretmen kadrolarına atanacak. Buna ilişkin hususlar Maliye Bakanlığı ile hazırlanacak olan yönetmelikle belirlenecek. Öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyenlerle ilgili usul ve esaslara ilişkin kılavuz Mart 2015’te yayımlanacak.

 

14 Mart 2014’te faal olan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin kurucularından 1 Eylül 2015’e kadar talepte bulunanlar dilerse dönüşüm kapsamına alınabilecek.

 

Eğitim öğretim desteği verilecek öğrenci sayısı, okulların ve öğrencilerin belirlenmesi, okulların seviyesine göre her bir öğrenci için verilecek eğitim ve öğretim desteği tutarı Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.

 

Dönüşüm kapsamında özel okula dönüşenler Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda belirtilen teşviklerden yararlanabilecek.

 

“Birleşen dershaneler”in başvuruları şirket tüzel kişiliklerince yapılınca öncelik alabilecek

 

Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucuları tarafından yapılacak müracaatlar ancak bu kişilerin bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince yapılması halinde öncelik kapsamında değerlendirilebilecek.

 

Dönüşüm Programına alındıktan sonra kapanan dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinin kurucuları Dönüşüm Programı doğrultusunda hareket edebilecek.

 

YÖNETMELİKLERE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, irtifak hakkı tesisi ve bina kiralama, dershane ve özel öğrenci etüt eğitim merkezi iş yerlerinde çalışan eğitim personelinin öğretmen kadrolarında istihdamı ve dönüşüm programı usul ve esaslarına ilişkin yönetmeliklerin hazırlanması çalışmaları ilgili Bakanlıklarla birlikte devam ediyor. Bu yönetmeliklerin hazırlanmasının ardından dönüşümle ilgili değerlendirmeler bu yönetmelikler çerçevesinde yapılacak.

 

 

Sonraki Haber

TEOG Sonuçları Açıklandı

TEOG kapsamında 8’inci sınıflara yönelik düzenlenen 2. dönem merkezi ortak sınav sonuçları açıklandı.   Sınav …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.